Венецуела е загубила половината от икономиката си от 2013 г.

...
 Венецуела е загубила половината от икономиката си от 2013 г.
Коментари Харесай

Венецуела е загубила половината от икономиката си

 Венецуела е изгубила половината от стопанската система си от 2013 година насам и ситуацията се утежнява. Очаква се безработицата в страната да доближи 30%, а цените на всички типове артикули в страната ще набъбнат с 13 000% тази година, сочат нови данни, оповестени от Международния валутен фонд (МВФ).
Икономистът от МВФ Алехандро Вернер не е изключително оптимистично надъхан за бъдещето на Венецуела. „ Кризата във Венецуела продължава “, написа той в блог обява и добавя, че инфлацията тази година пораства главозамайващо поради „ загубата на доверие във валутата на страната “.

Тази година ще бъде третата поредна на двуцифрено стесняване на брутния вътрешен артикул на Венецуела. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 16% през 2016 година, с 14% предходната година и се чака да записва спад от 15% тази година, заяви МВФ.

Венецуела се намира в дълбока икономическа, политическа и филантропична рецесия, подбудена значително от политиката на държавното управление, настояват икономисти, представени от CNN Money. В страната има дефицит на хранителни артикули и медикаменти, хората ровят за храна в кофите за отпадък.

 

Хиляди венецуелци напущат страната, а локалната валута - боливарът, няма съвсем никаква стойност. Правителството разгласи дефолт по дълга, а международните водачи назовават президента Николас Мадуро деспот.

Не се чака усмиряване на политическата конюнктура в страната. Администрацията на Мадуро заяви тази седмица, че ще организира президентски избори напролет. Той към този момент изключи водачите на опозицията от присъединяване на изборите и не е ясно дали някой ще има право да се изправи против него. В същото време стопанската система не демонстрира признаци на възобновяване.
 
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР